pressure cooker တစ္လုံး ခရစ္စမတ္ လက္ေဆာင္ ရထားတယ္။ ငယ္ငယ္က အဘြားနဲ႔ မီးဖုိေခ်ာင္ထဲ ဟင္းခ်က္ ေနရင္း အုိးႀကီး လြင့္တက္ သြားတာ ျမင္ၿပီး ကတည္းက ေျမး အဘြား ႏွစ္ေယာက္လုံး pressure cooker ဆုိ ေ၀းေ၀း ေရွာင္ပဲ။ လက္ေဆာင္ ေပးတဲ့ ဆရာမ ကလည္း ညေန ဟင္းခ်က္ တတ္တဲ့ ကုိယ့္ အေၾကာင္း သိလုိ႔ အခ်ိန္ကုန္ သက္သာေအာင္ ဆုိၿပီး ေပးတာ။ သုံးၿပီလား ေမးေမး ေနတာ အေတာ္ pressure ျဖစ္ေနတယ္။ မေန႔ ကေတာ့ အဲ့ဒါ ရွင့္ အတြက္ ပေရာဂ်က္ပဲ... စာအုပ္ ဖတ္ၿပီး လုပ္... ဆုိတာနဲ႔။ အားေပး တဲ့သူ ရွိတာနဲ႔ သတၱိေတြ ေကာင္းၿပီး pressure cooker ဖြင့္ပြဲ လုပ္လုိက္တယ္။
အုိး အသစ္နဲ႔ ပါလာတဲ့ ပစၥည္း အားလုံးကုိ ေသခ်ာ ေဆးၿပီး စာအုပ္ထဲမွာ ျပထားတဲ့ အတုိင္း ပစၥည္းေတြ ရဲ႕ နံမည္ကုိ လုိက္မွတ္ ပါတယ္။ အေရးႀကီး တာကေတာ့ ေရေႏြးေငြ႔ ထြက္တဲ့ အေပါက္ေတြ ပိတ္ မေနဖုိ႔ရယ္ အုိး အဖုံးကုိ ေသခ်ာ ပိတ္ တတ္ဖုိ႔ ရယ္ပါပဲ။ လက္ေဆာင္ရတဲ့ အုိးမွာ pressure indicator/safety lock ဆုိတာ ေလးပါေတာ့ အေတာ္ေလး စိတ္ထဲ လုံၿခံဳမႈ ရွိတယ္။ အုိးႀကီး လြင့္တက္ မွာေတာ့ ေၾကာက္ ေနေသး တာေပါ့ေလ။ စမ္းသပ္ဖုိ႔ ခ်က္စရာကေတာ့ ၾကက္သားနဲ႔ အာလူး။
ဆီသပ္ၿပီး ႏွပ္ထားတဲ့ အသားနဲ႔ အာလူးကုိ တခါတည္း အုိး ထဲထည့္ၿပီး အေရာင္ ရေအာင္ နည္းနည္း ေၾကာ္ ေပးလုိက္တယ္။ အုိးရဲ႕ သုံးပုံႏွစ္ပုံ ထက္ပုိၿပီး မထည့္ရလုိ႔ စာအုပ္မွာ ေျပာထားလုိ႔ သတိထားၿပီး အာလူး ေလွ်ာ့ထည့္ လုိက္တယ္။ ေရကေတာ့ အခ်ိန္နဲ႔ လုိက္ၿပီး ထည့္ရပါတယ္။ ၾကက္သား ကီလုိ၀က္ကုိ ခ်က္ဖုိ႔ ၁၀မိနစ္လုိ႔ ေရးထားေတာ့ ေရက ၃ခြက္တဲ့။ ထုံးစံအတုိင္း မွန္းရျပန္တာေပါ့။ ၾကက္သားက ၇၅၀ g ဆုိေတာ့ ၁၅ မိနစ္ခ်က္ဖုိ႔ မွန္းၿပီး ေရကုိ ၃ခြက္ခြဲ ထည့္လုိက္တယ္။
အုိး အဖုံးပိတ္ အေလးတုံးတင္ၿပီး မီး အျမင့္ဆုံး နဲ႔ထားလုိက္တယ္။ ေရေႏြးေငြ႔ေတြ စထြက္လာတာနဲ႔ ကုိယ္လည္း နည္းနည္း ပူလာတယ္။ စာအုပ္ ထဲကအတုိင္း pressure indicator/safety lock ကလည္း အေပၚကုိ တက္လာတယ္။ အေလးတုံး ကလည္း ျဖည္းျဖည္းခ်င္း လည္လာတယ္။ ဒါဆုိ မီးေလွ်ာ့ လုိ႔ရၿပီ၊ အခ်ိန္လည္း စမွတ္ရၿပီ။ ၁၅ မိနစ္လည္း ျပည့္ေရာ မီးပိတ္ၿပီး pressure release လုပ္ဖုိ႔ ေရပုိက္ ေအာက္မွာ ထားၿပီး ေရ ေလာင္းခ် လုိက္တယ္။ pressure indicator/safety lock ေလး ေအာက္ကုိ က် သြားၿပီ ဆုိေတာ့ ဖြင့္ဖုိ႔ စိတ္ခ် ရပါၿပီ။ ဟင္း က်က္ေတာ့ ပလာတာေၾကာ္၊ အခ်ဥ္လုပ္၊ ၾကက္သားနဲ႔ ပလာတာ စားဖုိ႔ အသင့္ ျဖစ္ပါၿပီ။
အုိး အသစ္နဲ႔ ပါလာတဲ့ ပစၥည္း အားလုံးကုိ ေသခ်ာ ေဆးၿပီး စာအုပ္ထဲမွာ ျပထားတဲ့ အတုိင္း ပစၥည္းေတြ ရဲ႕ နံမည္ကုိ လုိက္မွတ္ ပါတယ္။ အေရးႀကီး တာကေတာ့ ေရေႏြးေငြ႔ ထြက္တဲ့ အေပါက္ေတြ ပိတ္ မေနဖုိ႔ရယ္ အုိး အဖုံးကုိ ေသခ်ာ ပိတ္ တတ္ဖုိ႔ ရယ္ပါပဲ။ လက္ေဆာင္ရတဲ့ အုိးမွာ pressure indicator/safety lock ဆုိတာ ေလးပါေတာ့ အေတာ္ေလး စိတ္ထဲ လုံၿခံဳမႈ ရွိတယ္။ အုိးႀကီး လြင့္တက္ မွာေတာ့ ေၾကာက္ ေနေသး တာေပါ့ေလ။ စမ္းသပ္ဖုိ႔ ခ်က္စရာကေတာ့ ၾကက္သားနဲ႔ အာလူး။
ဆီသပ္ၿပီး ႏွပ္ထားတဲ့ အသားနဲ႔ အာလူးကုိ တခါတည္း အုိး ထဲထည့္ၿပီး အေရာင္ ရေအာင္ နည္းနည္း ေၾကာ္ ေပးလုိက္တယ္။ အုိးရဲ႕ သုံးပုံႏွစ္ပုံ ထက္ပုိၿပီး မထည့္ရလုိ႔ စာအုပ္မွာ ေျပာထားလုိ႔ သတိထားၿပီး အာလူး ေလွ်ာ့ထည့္ လုိက္တယ္။ ေရကေတာ့ အခ်ိန္နဲ႔ လုိက္ၿပီး ထည့္ရပါတယ္။ ၾကက္သား ကီလုိ၀က္ကုိ ခ်က္ဖုိ႔ ၁၀မိနစ္လုိ႔ ေရးထားေတာ့ ေရက ၃ခြက္တဲ့။ ထုံးစံအတုိင္း မွန္းရျပန္တာေပါ့။ ၾကက္သားက ၇၅၀ g ဆုိေတာ့ ၁၅ မိနစ္ခ်က္ဖုိ႔ မွန္းၿပီး ေရကုိ ၃ခြက္ခြဲ ထည့္လုိက္တယ္။
အုိး အဖုံးပိတ္ အေလးတုံးတင္ၿပီး မီး အျမင့္ဆုံး နဲ႔ထားလုိက္တယ္။ ေရေႏြးေငြ႔ေတြ စထြက္လာတာနဲ႔ ကုိယ္လည္း နည္းနည္း ပူလာတယ္။ စာအုပ္ ထဲကအတုိင္း pressure indicator/safety lock ကလည္း အေပၚကုိ တက္လာတယ္။ အေလးတုံး ကလည္း ျဖည္းျဖည္းခ်င္း လည္လာတယ္။ ဒါဆုိ မီးေလွ်ာ့ လုိ႔ရၿပီ၊ အခ်ိန္လည္း စမွတ္ရၿပီ။ ၁၅ မိနစ္လည္း ျပည့္ေရာ မီးပိတ္ၿပီး pressure release လုပ္ဖုိ႔ ေရပုိက္ ေအာက္မွာ ထားၿပီး ေရ ေလာင္းခ် လုိက္တယ္။ pressure indicator/safety lock ေလး ေအာက္ကုိ က် သြားၿပီ ဆုိေတာ့ ဖြင့္ဖုိ႔ စိတ္ခ် ရပါၿပီ။ ဟင္း က်က္ေတာ့ ပလာတာေၾကာ္၊ အခ်ဥ္လုပ္၊ ၾကက္သားနဲ႔ ပလာတာ စားဖုိ႔ အသင့္ ျဖစ္ပါၿပီ။
25 comments:
အမိုက္စားပဲ..
အိုင္အီးမွာ..ဘာလို႔မျမင္ရလဲ မသိဘူးအစ္မ.
စာေမးပြဲ..ညွင္းပန္းထားတာ..လူက
ေဂါက္ေတာက္ေတာက္ျဖစ္ေနတယ္။ ဟိဟိ။
အဲဒီအိုးကို အေတာ္သေဘာက်တယ္... ျမန္တယ္ အသားေတြႏူးလြယ္တယ္ေလ.. ရူးရူးရွဲရွဲေတာ့ ျမည္တာေပါ့... အခုက်ေနာ့္ဆီမွာလည္း တအိုးရွိတယ္.. မသုံးျဖစ္တာေတာင္ၾကာေပါ့.. ဟင္းေတြကလည္း ခ်က္တတ္ပါ့ပဲ စားခ်င္စရာေတြခ်ည္းပဲ...
က်ေနာ္ကေတာ့ ျမင္သာျမင္ရ မၾကင္ရ (မစားရတဲ့ဘဝ) မွာ ေနသားက်ေနပါၿပီ..
နိနိတစ္ေယာက္လည္း အလုပ္ေတြရႈပ္ေနတာနဲ႔ ဟင္းေကာင္းေကာင္းခ်က္မစားႏိုင္ေသးဘူး..
း)
ပလာတာေတြ လာငမ္းသြားတယ္...
က်ေနာ္ေတာ့ ပရက္ရွာကြတ္ကာနဲ႕ ၀က္နံရိုးစြတ္ျပဳတ္လုပ္ေသာက္တယ္ အရိုးေတြအားလံုး ႏူးသြားတာ ငါးသေလာက္ေပါင္းလိုပဲ ဂြတ္မွဂြတ္... း)
ဟုတ္တယ္။ပရက္ရွာကြတ္ကာဖြင့္ပြဲဆိုေတာ့ ၿမင္မိတာ
ငါးသေလာက္ေပါင္း..ငယ္ငယ္ကကိုယ္လည္းငါးသေလာက္ေကာ
အုိးေကာေၿမာက္တက္သြားတာေတြ႕ဖူးးတာကိုး..း)
မ်က္ႏွာက်က္ေတာင္အေတာ္ေဆးယူလိုက္ရတာမွတ္မိေနတယ္။
အဲလုိ ခ်က္စားတာ အခ်ိန္ကုန္သက္သာတယ္။ က်က္လြယ္ႏူးလြယ္တယ္။ ၾကက္သား ပလာတာ လာငမ္းသြားပါတယ္။
အိမ္ pressure cooker က၀ယ္ၿပီးပထမ တစ္ခါကသံုးတာ အဆင္ေၿပတယ္။
ေနာက္တစ္ခါက်ေတာ့ ရွီးရွီး အသံမမည္ေတာ့ဘူး။
ဘယ္လိုမွလုပ္လို႔မရ။
ကုိယ္နဲ႕ အလုပ္ၿဖစ္မယ္ မထင္လုိ႕တစ္ခါမွ မဝယ္ဘူး သဴံဳးလဲ မသံဳးဘဴးဘဴး.. ဝယ္ဘို႕ အစီအစဥ္လဲ မရွိပါဘူး. မီယာခ်က္တာေလးဘဲ သေဘာတက်ဖတ္သြားပါတယ။္ ၿကက္သားနဲ႕ အာလးူးကုိ နဲနဲ ေသးေသး လုပ္ပါ.(လိုအပ္တာ ညြန္ၿကားသြားသည္. )
မမီယာေရာ၊ မေနာ္ေရာ...
အိုးေျမာက္တက္ အေတြ႔အၾကံဳရွိသူေတြေရးထားတာ ဖတ္ျပိး..
သံုးရမွာေၾကာက္တြားတယ္..။
ကိုေအာင္သာငယ္ေျပာသလို ၀က္နံရိုးစြတ္ျပဳတ္ေတာ့ စားခ်င္သား...။
ကုလားပဲႏွပ္ဖို႔ သိပ္ေကာင္းတယ္အစ္မ၊ ခဏေလးနဲ႔ရတယ္။ ေနာက္ပုိင္းလာတဲ့ အုိးေတြက လံုၿခံဳမႈရွိပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ထံုးစံအတုိင္းပါပဲ အသံေတြ ဆူညံေနရင္ ေ၀းေ၀းကပဲေနပါတယ္။
ကၽြန္ေတာ္လဲ ငယ္ငယ္ကတည္းက သူမ်ားအိမ္မွာ ဟင္းခ်က္ခ်ိန္ေရာက္လို႔ အဲဒီအိုးၾကီး ေအာ္ေအာ္ေနရင္ ေၾကာက္တာ။ အိမ္မွာလဲ မသံုးၾကေတာ့ မနီးစပ္ဘူး။ ခုဒီေရာက္ေနေတာ့ ဟင္းခ်က္ျမန္ေအာင္ စဥ္းစားေနတာ ..
အမဲသားအတံုးၾကီးၾကီးကိုနွက္ခ်င္တယ္..
ငါးသေလာက္ေပါင္း..ေပါင္းစားခ်င္တယ္..
မမီယာေရ...
ၾကက္သားပလာတာ စားခ်င္တယ္.. အဲဒီမွာ ပလာတာ ၀ယ္လုိ႔ရတာ သိပ္ အဆင္ေျပတာပဲ.. pressure cooker အုိးကုိ ၀ယ္ခ်င္ေနတာၾကာျပီ.. ေၾကာက္လုိ႔.. :D
အေမ ဘဲေပါင္းတုန္းကလဲ အုိးေျမာက္တက္ဖူးတယ္။
အေပၚက အဖုံးလုိ..ကို ေသခ်ာမပိတ္လို႔ေလ..
အဲဒီကတည္းက မသုံးျဖစ္တာ..
ိဒီေရာက္မွ ျပန္သုံးတာ။
ဘဲေပါင္း၊ ၀က္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္တာဆို သုံးတယ္။
မီးသိပ္မျပင္းဘဲ..အုပ္ရစြပ္ရမွာေတြကို..ေသခ်ာစစ္ၿပီးတည္ရင္
ဘာမွမျဖစ္ပါဘူး။ အုိးေအးသြားမွ အဖုံးဖြင္႔တယ္။
mm
တို႔ကေတာ႔ ပရက္ရွာကြတ္ကာနဲ႔ပဲ ဘာျဖစ္ျဖစ္ ခ်က္တာ။ အရမ္းျမန္လို႔ သေဘာက်လို႔။ ႏူးလဲ ႏူးတယ္။ KATN ေျပာသလို ၀က္နံရုိးေပါင္းလဲ သိပ္ေကာင္းေပါ႔။ အမဲသားလဲ အဲဒါနဲ႔ပဲ ႏွပ္တယ္။ ၀က္ကေတာ႔ ေျပာဖို႔ မလို။
အိုးႀကီး ေျမာက္တက္သြားတာ ဒါ ပထမဆုံး ၾကားဖူးတာပဲ။ အစကသာ သိရင္ ေၾကာက္လို႔ သုံးရဲ မွာေတာင္ မဟုတ္ဘူး။ ခုေတာ႔ မ်က္ကန္း တေစၦမေၾကာက္ျဖစ္ေနေပါ႔။
ကြိကြိ.. ေၾကာက္ေၾကာက္နဲ႔ခ်က္တာေတာင္ ဒီေလာက္ဂြတ္ေနရင္ေတာ႔.. ဟဲဟဲ
ၾကက္သားပလာတာဆို ၾကိဳက္ျပီးသား.. ေခါင္းမေဖာ္တမ္း ရွလူးရွလဲကိုစားတာ
အန္တီေနာ္ေျပာမွ ငါးသေလာက္ေပါင္းေလး သတိရသြားပီ.. း(
အဲ႔အန္တီေနာ္က အဲ႔လိုပဲ.. ဟြင့္..
ဗိုက္ဆာေနတဲ့အခ်ိန္မွာမွ လာဖတ္မိတဲ့ကိုယ့္အျပစ္..
အျပင္မွာ သြားစားလည္း အခု မီယာခ်က္သေလာက္ ေကာင္းမယ္မထင္။
အဲဒီ ပရက္ရွာကြတ္ကာ ကေတာ႔ ေမေမ႔ အၾကိဳက္ပဲ...တို႔လည္း မမကြန္လုိပဲ..အသံုးမလုိဘူးထင္လို႔..ဟီးဟီး။ ၀ယ္ခ်က္ၾကည္႔ဦးမယ္.. အိမ္ရွင္မ ျဖစ္ၿပီး မသံုးဖူးဘူး ေျပာရတာေတာ႔ မေကာင္းေသးပါဘူးေလ.. ။ ဒါေပမယ္႔ မီယာေျပာသလို အုိးႀကီးေျမာက္တက္တယ္ ဆုိတာ ခုမွ ၾကားဖူးလုိ႔...ေၾကာက္စ္...
ပရက္ရွာကြတ္ကာလား...။ မသံုးတတ္လို႔ မသံုးဘူး..။ ဒီအတိုင္းခ်က္လဲ ႏူးေန က်က္ေနတာပဲ...။
ေ၀းေ၀းက ေရွာင္တယ္...။
တို႕လဲ ခ်ိဳသင္းလိုပဲ..
ဘာအသားခ်က္ခ်က္ ပရက္ရွာကြက္ကာနဲ႕ပဲ ခ်က္တယ္။ ကုလားပဲ ဟင္းခ်ိဳခ်က္လဲ သံုးတယ္။ ဘာမွမျဖစ္ဘူး။ အခ်ိန္ကုန္သက္သာလို႕။ ခုေနာက္ပို္င္းအိုးေတြက စိတ္ခ်ရပါတယ္။ ေနာက္အခု အိုးပံုက ယိုးဒယားက အိုးပံုပဲ။ သူက ေရာ္ဘာ၀ါရွာပါတယ္။ ခ်က္ၿပီးလို႕ အိုးေဆးၿပီးရင္ အဲဒီ၀ါရွာကို ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားလိုက္ေပါ့။ ဒါမွ ခဏေလးနဲ႕ က်ယ္သြားတာမ်ိဳး မျဖစ္ေတာ့ဘူး။ အိႏိၵယက အိုးက်ေတာ့ အဖံုးက အထဲကို ထည့္ရတာမ်ိဳး။ သူလဲ ေကာင္းတာပဲ။
အားပါးပါး မိုက္မွမိုက္ပဲ။ ပလာတာလုပ္နည္းေလးေျပာဦးေလ။ စားခ်င္လိုက္တာ.။
ခုမွပဲ မီယာ့ဘေလာ့ဂ္မွာမွတ္ခ်က္ေရးလို ့ရေတာ့တယ္။ သန္းေခါင္ေက်ာ္မွထေရးတာေလ။
ပလာတာ ၾကက္သားလာစားပါတယ္။ အုိးၾကီး ေျမာက္တက္သြားတာ မျမင္ဖူးေပမယ့္ ၾကားဖူးလုိ႕ ေၾကာက္တယ္။ ရန္ကုန္က အိမ္မွာ အျမဲသုံးေပမယ့္ ဒီေရာက္ေတာ့ ကုိယ့္ဘာသာကုိယ္ ခ်က္ရမွာမုိ႕ ေၾကာက္လုိ႕ မသုံးဘူး။ ဟင္းႏူးႏူးအိအိေလးေတြ စားခ်င္ရင္ေတာ့ စြန္႕စားျပီး ၀ယ္သုံးမွ ထင္ပါရဲ႕။
ပရက္ရွာ ကြတ္ကာႀကီး ေျမာက္တက္သြား ဘူးတယ္။ ပဲဟင္းတည္တုန္းကေပါ့။ အဖံုးကို ေသေသခ်ာခ်ာ မပိတ္မိလို႔။ အဲဒီကတည္းက ရႈးရႈး ရွဲရွဲ ျမည္ေနတဲ့ အိုးနား မကပ္ရဲေတာ့တာ။ ရန္ကုန္ ၾကက္သား ပလာတာေလး လြမ္းသြားတယ္။
ဗိုက္က ေတာ္ေတာ္ကို ဆာေနတာ..
ေရာက္တာ ေနာက္ေတာင္ ေနာက္က်ေနၿပီ..
သူမ်ားေတြေတာင္ စားၿပီးကုန္ေရာေပါ႔.. က်န္ေရာ က်န္ေသးရဲ႕လား..
ေရာက္မွေတာ႔ မထူးေတာ႔ဘူး. ေနာက္ဆံုးပိတ္ အိပ္နဲ႔လြယ္လိုက္ေတာ႔မယ္.. :))
စားၿပီေဟ႔.. ႐ွလြတ္..!!! ႐ွလြပ္..!! ႐ွလြတ္လြပ္..!! (သံုးေယာက္ သံုးသံ) :P
ကိုရင္.. ခင္ေလး.. ကေလးေလး
ပရက္ရွာကြတ္ကာ ဖြင့္ပြဲကုိ အားေပးၾကလုိ႔ ေက်းဇူး အထူးတင္ပါတယ္။ အမဲသားႏွပ္ၿပီး အုန္းထမင္းနဲ႔ စားရင္ေကာင္း မလားလုိ႔ စဥ္းစားေနပါတယ္။ ပလာတာက frozen အထုပ္ကုိ ဆီမပါဘဲ အပူနဲ႔ ေၾကာ္ထားတာပါ။ ကုိယ့္ဘာသာ မရုိက္တတ္ပါ။
Post a Comment